18 мар. 2015 г.

Открытое письмо-обращение к депутатам Верховной Рады Украины





Відкритий лист-звернення до депутатів Верховної Ради України
 Шановні народні депутати!

Звертаємось до вас, як до представників влади народу та просимо допомогти зупинити незаконну вирубку штучного лісового масиву на території Цюрупинського району Херсонської області.
Розуміємо, що в цей нелегкий для нашої країни час, лише згуртована позиція сумлінних патріотів у владі та громаді є запорукою виходу із кризи. Також ми розуміємо те, що у деяких випадках бездіяльність буває гіршою за злочин.
Саме тому, ми не маємо права не повідомити вас про ситуацію, яка вже стала серйозним дестабілізуючим фактором в нашій прикордонній області. Вона може бути використана для підриву авторитета влади та стати приводом для деструктивних дій ворогів нашої держави.
6 червня 2014 року в нашому лісі сталася пожежа. Вона пройшла смугою в безпосередній близькості від селища Нечаєво і військової частини. У її гасінні брали участь місцеві жителі. Ми бачили, як співробітники Міністерства надзвичайних ситуацій зосередили свої зусилля на порятунок прокурорської дачі й не поспішали гасити полум’я. В результаті, пожежа дотягнулася до посадок молодняка, висадженого п'ять років тому, і пошкодила їх. Ці події потрясли нас.
Сьогодні ми переживаємо друге потрясіння. На наших очах під виглядом «санітарної зачистки вугілля» йде тотальна вирубка Цюрупинського лісу. Складається відчуття, що хтось поставив завдання його повністю знищити. Ми бачимо, як спилюють вцілілі в пожежі дерева, що зберегли зелені крони. Вирубка має безпрецедентні масштаби.
Оскільки вона лише поглиблюється і приймає риси тотального беззаконня, ми почали боротьбу і створили ініціативну групу «Ліс Людей». У неї вже входять більше 200 жителів міста Цюрупинськ.
Ми написали листи-звернення та запити на інформацію до усіх місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування та представників силових структур на місцях. Наші активісти самостійно зупиняють вантажівки (часто без номерних знаків) та викликають представників місцевих органів внутрішніх справ, вимагаючи складання заяв по факту відсутності документації щодо вирубки та вивезення лісу.

Нас шокував факт того, що данні щодо загальної площі лісових масивів області в Лісовому кадастрі та місцевій програмі «Ліси Херсонщини» відрізняються на 75 тис га. Ми розуміємо, що 34% лісів зникло, але не розуміємо, хто саме буде нести за це відповідальність.
Нас шокували факти того, що щорічні лісові пожежі виникають за декілька днів до планових перевірок. Пожежі на начальному етапі не локалізуються, ніяких запобіжних протипожежних заходів не здійснюється. Але під виглядом санітарної рубки декілька місяці поспіль вирубується здорова деревина.
Місцеві лісомисливські господарства відкрито заявляють, що вони є повноправними володарями лісу. І цей їх статус підтверджений законодавчо – на сьогодні вони поєднують взаємовиключні функції надання дозволів, перевірки дотримання дозвільних умов, охорони лісів і ведення прибуткової господарської діяльності.
Проблема знищення Цюрупинського найбільшого в світі штучного лісу є дуже резонансною – лише за останній місяць в регіональних та всеукраїнських ЗМІ було опубліковано більше 100 новин, сюжети щодо цієї теми транслювалися на центральних та місцевих телеканалах, б’ють на сполох місцеві друковані видання. Але наш ліс продовжують зухвало знищувати.
Ми неодноразово звертались та спілкувались з різними представниками силових структур на місцях. Але в результаті цих контактів можемо зазначити, що влада лише імітує діалог, не вчиняючи конкретних дій, та не надаючи відповідь на незручні питання.
Питання наступні:
- Хто щоденно рубить ліс?
- Хто щоденно отримує прибутки?
- Хто впливає на те, що вантажівки без номерів щоденно безперешкодно вивозять деревину за територію Херсонської області?
- Чому лісомисливські господарства, об’єднуючи дозвільні, господарчі та контролюючі функції, є дотаційними (офіційна заробітна плата працівників складає 50 грн.)?
- Чому офіційні норми вирубки херсонського лісу перевищують норми висадки у 7 разів?
- Куди зникло 34% лісового фонду області й чому обласна влада не з’ясовує причини цього та не шукає винних?
- Чому правопорушення за статтею кримінального кодексу «Незаконна порубка лісу» реєструються, але надалі не розслідуються, й винні не несуть жодного покарання (за даними УМВС в Херсонській області тільки з початку 2015 року зареєстровано 56 кримінальних правопорушень)?
- Чому Управління СБУ в Херсонській області відмовляється навіть приймати заяви громадян, й всі «стріли» переводить на прокуратуру, наче справа дрібна й не несе жодної загрози безпеки нашій державі?
- Чому мовчить прокуратура, й не дає чітких відповідей, хто винен у знищенні лісу?
- Чому обласна влада поновила на посаді начальника Херсонського управління лісового та мисливського господарства Віктора Тищенко (був звільнений 4.06.2014р.), за часів керування якого ліси в області постійно підпалювалися, здійснювалися масштабні рубки?
Питань багато. Відповіді жодної.

Шановний народні обранці, звертаємось до вас, як до найбільш гідних представників української громади, яким народ України довірив головне – долю Батьківщини. Ми просимо втрутитись в ситуацію і допомогти вирішити найбільш болючі проблеми, які також є актуальними не тільки для Херсонщини, але й для України в цілому, а саме:
1.    Терміново зупинити незаконну рубку лісів.
2.    Ініціювати проведення розслідування: покарати  винних та повернути громаді кошти від використання природного ресурсу – лісу.
3.    Ініціювати зміни в існуючому законодавстві, а саме:

   Створити прозорий відкритий наочний реєстр лісів України.
   Чітко розмежувати дозвільні, контрольні та господарські функції в управлінні лісовим господарством.
   Викласти правила, інструкції та нормативи, що регулюють рубки, в одному рамковому документі, де буде визначено базову термінологію, цілі, правила, обмеження і норми.    
    Нормативно визначити поняття «незаконна порубка». Розробити систему визначення шкоди, заподіяної лісопорушеннями та посилити суворість адміністративної та кримінальної відповідальності.

Віримо, що разом ми захистимо право на гідне життя територіальних громад сьогодні, так і наступних поколінь у майбутньому.

Слава Україні!

18 березня 2015 року

Контактна особа                                                                                                     Оксана Пляс



Комментариев нет:

Отправить комментарий